Оглядаючи спиртні напої, якось в два словах, скромно, між іншим
був згаданий коньяк. Але коньяк це
не пиво, в двох реченнях не висловиш своїх вражень і почуттів, то ж для цього
напою має бути окремий текст. І ось він і
дозрів. Коньяк - найбільш довершений алкогольний напій. Легенди оповідають, що оди із самих
знаменитих бритів( короля Артура і Віл’яма Шекспіра він звичайно «не
переплюнув») сер Уінстон Леонард Спенсер-Черчіль теж дуже полюбляв
посидіти з сигарою і келихом міцного, 50 - градусного вірменського «Двіна». І
це на батьківщині віскі, і це парламентар та прем’єр міністр Великої Британії?
Ну ні грама самоповаги і честі - може так подумати людина, яка не розуміється в
коньяках «ні грама». Простий погляд на справу так і виглядає: і то спирт, і інше
спирт, або ж простіше, як кажуть наші північні сусіди - «Нам що спирт, що
кулемети – аби з ніг валило». А й справді, при бажанні залити «люльку»- горілка
буде кращою альтернативою. Хіба , що ви
входите в сонм наших олігархів, то тоді не мені вас вчити, там такі «люльки»
можна позаливати по ціні від 10 до 120
тисяч євро за пляшку віскі або кальвадосу, щоб я так жив…
Але повернімось до пересічного манюпаса, якому
такі збочення не до снаги. Традицій вживання коньяку існує безліч, починаючи з
«царського» з лимончико і закінчуючи новомодним - розбавленим шипучою гидотною
на основі кактуса коки. Класичний спосіб існує у французів і , на мою думку,
найкращий, бо хто краще за автора шедевру може розкрити його суть. Так ото ж,
записуйте і не кажіть що не чули.
Коньяк ,
перед вживанням, обов’язково потрібно підігріти
до строго визначеної температури, і це - температура ваших рук. Для
цього в глибокий келих наливаємо не більше 50-70 гр. цього дивовижного напою і
поки «шедевр» добирає кондиції гріючись в долонях вдихаємо його чудовий аромат. Коли стає «вже
не сила» пригублюємо келих на кілька
крапель не ковтаючи. Проводимо язиком по деснах, ньобу і зубах милуючись
незрівнянним букетом і тільки після цього ковтаємо. Аромат від хорошого коньяку
тримається в роті (не плутати з перегаром) кілька годин. Ну і в кого, після
цього, підніметься рука запивать чи
закушувать його чимось, ну хіба що тільки в смаркача або олігарха.
Для хорошого настрою і задушевної бесіди з
панянкою може вистачити одного келиха на
увесь вечір. То ж - Будьмо!
А чим Ви будете запивати коньяк???
ВідповістиВидалитиДякую Аноніму за підказку, Word мене трохи збив з пантелику. Що ж до натяку стосовно фото, то там видно, що кава уже випита, а коньяк тільки що розлито по келихам, навіть пляшка ще не закоркована . Шануймося.
ВідповістиВидалитиКоли мене питають про коньяк
ВідповістиВидалитиЯ згадую три зірочки "Армянскій"
Там справді був букет смаку і аромат..
А зара? H2O + кольоровий спирт у склянці..