Кажуть,
що про смаки не сперечаються, але
зазвичай саме про смаки сперечаються найбільше.
Улюблена їжа, стильний одяг, класна
музика, модний політик, крута партія - це дещиця сонму смаків про які сперечаються
аж до сварок. Тому сам Бахус велів нам посперечатися про віскі і відмітити увагою щось з доступного по торговим мережам, дьюті-фрі та вмістом гаманця . Щоправда ціна віскі чи брендованість мають досить відчутну
кореляцію з впливом на смакові рецептори, а особливо на психіку пересічного манюпаса. А хотілося б саме
за смаковими якостям розподілити це
бароко палітри виробів світових гуралень. Що ж, внесу і я свої скромні
дві лепти у цю безкоштовну
місіонерську діяльність, сприяючи
здійсненню політичних і торговельних цілей
міжнародних корпорацій, таких наприклад, як Diageo, що виробляє Johnnie Walker та Talisker.
І для навернення заблукавших
баранів до хороших алкогольних напоїв виділю три групи віскі (ну дуже вже умовні групи).
Отже
перша група, умовно – піхота.
Можна щось з
такого: шотландський William Lawson’s, ірландський
Jameson і старшим в цій
групі я залишу все ж таки скоч Ballantine’s.
Так отож бленд
William Lawson’s, -шотландець
і це вже говорить що він норовистий. Купаж підібраний таким чином , що димних чи торфових запахів
і присмаків не проглядається, як
модно зараз казати: від слова - зовсім . Хоча для солоду використовується привуджений на
торфі ячмінь сам віскі має смак і аромат
швидше фруктовий і дуже делікатний та ледве відчутний. Існують безліч рекомендацій по розбавленню віскі содовою, колою, соком,
etc. , також існує купа відгуків типу – «на ранок голова не болить». Ні те, ні
інше не можу підтвердити чи заперечити
по причині відсутності відповідного
досвіду. На моє імхо (теж модне словечко, скорочено від In My Humble Opinion- на мою
скромну думку), хороший віскі варто пити
нерозбавленим і в пристойних нормах, але як вище було зазначено, про смаки не сперечаються.
Ірландський Jameson. Перефразовуючи Миколу Васильовича
хочеться запитати: який ірландець не
любить Jameson? Особлива
любов до нього проявляється 17 березня, у день святого Патріка (перший ірландський єпископ, борець
за волю Ірландії). Кожен щирий ірландець
у цей день, згідно традиції, зобов’язаний випити віскі (ну це майже як у нас на
Різдво, тільки з оковитою). Щоправда, в американській традиції у день святого Патріка полюбляють смакувати ель. Так
ото ж, Jameson є один з найбільш знаменитих і популярних ірландських віскі у світі. Навіть Джеймс Джойс в романі «Улісс» зробив йому розкішну рекламу,
чи можливо Jameson зробив знаменитим Джойса.Ось така діалектика.
Хоча ірландець з шотландцем, як кажуть, разом кашу не зварять,
але віскі вони варять чудові. Тільки ірландці, на відміну від шотландців,
сушать солод у закритих печах і
категорично проти запахів та смаків торфу, та ще й
крім того обов’язкова подвійна, а то й потрійна, як у Jameson, дистиляція. Після таких збочень напій виходить м’який і ніжно
ароматний з тонким смаком хересу та
зеленого горіха.
Шотландець Ballantine’s
Finest. Випускається з 1910 року. В купаж входять 49
видів солодових віскі. Смак легкий яблучно - ванільний з майже загубленим відтінком торфу. Ну що тут ще
можна сказати – перше місце в Європі
і друге у світі серед блендів(купажів). Як кажуть
брити: There will
be no comments.
Ми
всі прочани у цьому світі. Якось, сидячі у плетеному кріслі на подвір’ї, під великою крислатою парасолькою смакував скотч,
поглядаючи на зелененьку грядочку огірочків, що рясно зацвіли квітами і бджолами, і піймав себе на думці: оце
ж все таки класний цей Балантайнс! Поглянув на пляшку на столі, а то, насправді, був William Lawson’s. Ось і перший висновок: смак віскі у більшості трафунків визначається настроєм прочанина,
а не ціною чи елітним брендом.
Так, треба випити бушмілс!
ВідповістиВидалитиХороший вибір.
ВідповістиВидалити