понеділок, 24 червня 2019 р.

Його високість – Віскі. Частина перша – Бастард.

Віскі! А чому «бастард», чи то, як в Україні кажуть,  - байстрюк? Тому, що віскі має не  зовсім чисте  « монарше»  походження, адже він не є  аристократом з виноградної лози. Його родовід  не йде  по лінії «виноград – вино – коньяк», а по лінії «ячмінь(злаки)-майже пиво –віскі». Власне, саме пиво може  гармонувати   з ячмінним віскі, але не   з коньяком.

 Цей аристократ ніби як аналог  самої крутої   британської монаршої  династії Віндзорів. Вона почалася  з короля Георга V  в 1910 р., і насправді утворилась з  двох німецьких династій - Саксен-Кобург-Готської(принц Альберт) та Ганноверської(королева Вікторія) . Там Стюарти і не валялися (ну, майже). Хоча Віндзори, треба надати їм належне,  свою справу добре роблять. Так ото ж, і британське віскі не осоромилось перед знаменитими витворами монархії Бурбонів та Валуа і зайняло чільне місце серед алкогольних аристократів.  До речі, Бурбони та Валуа є прямими нащадками київської княгині і французької королеви Анни Ярославни, але  то таке….

Ну  що ж, для початку кілька цитат від «великих», які можна спробувати знайти в засіках світової павутини:

"Засіб від похмілля: вичавити сік з двох пляшок віскі…"- перепрошую, це якийсь медичний рецепт,але не від «великих».

-          «Алкоголь в малих дозах нешкідливий у будь-якій кількості.»  М. Жванецький, наш «великий» земляк  узагальнює, але як він це красиво робить .

Ага ось і про віскі..

-          „Поганого віскі не буває. Просто деякі сорти віскі кращі за інші.“ — Вільям Фолкнер, американський письменник.

-          «Дуже багато чого-небудь – це погано, але дуже багато хорошого віскі – це якраз.» - Марк Твен, американський письменник.

Віскі буває кількох видів- солодовий(single malt), зерновий(grain) та  купажний(blend). Солодовий готується  з ячменю. Схематично це виглядає так: пророщене зерно підсушують  у  закритих печах  або димом на торфі, мелють, додають  воду , дріжджі, і вже далі все по однаковій технології – дистиляція,  витримка в дубових бочках і розлив. Зерновий- мука  злаків, плюс вода, плюс  дріжджі, і на дистиляцію.  Купажний – це суміш вже готових солодових та зернових віскі.

Американці теж випускають віскі, але на основі кукурудзи і називається він Бурбон. Назва пішла від округу Бурбон в  штаті Кентуккі, де були встановлені перші гуральні. Сам округ  був  іменований в честь династії Бурбонів, що допомагали американцям у війні за незалежність. Ось у такий спосіб віскі, пройшовши через атлантику в Америку,  відвоював собі дещицю причетності до  витворів монархії  Бурбонів, а враховуючи, що зараз більшість ірландських та  шотландських віскі витримуються у бочках з під бурбону, то і цим  «європейцям» вдалося причаститися до славетного роду аристократів.









Немає коментарів:

Дописати коментар