середу, 24 липня 2019 р.

Його високість – Віскі. Частина третя – гвардія його високості.

Перша  група віскі найбільш гармонійно підходить  для вечірок,  корпоративів та новорічних свят  у великому гурті . Тут піхота  зробить  будь яку  «важку» роботу: від  грунтовного аперитиву до добротного діжестиву і далі аж  до повного заливання люльки під фінал забави.
Гвардія найкраще  підійде для посиденьок невеликого вишуканого товариства або найближчих кількох друзів.
Отже друга група– гвардія.



Можна  щось  з такого: бурбон Jim Beam, шотландець Chivas Regal,  ірландець Bushmills, бурбон Wild Turkey  101- старший у гвардії.
Бурбон Jim Beam White Lable. Хочеться  сказати словами  пісні американця Ірвінга Берліна:  God bless America, Господи благослови Америку  за цей витвір технології  та мистецтва. Дуже свіжий, дзвінкий,  як  джерельна вода, з ароматом квітів та яблук і з легким відтінком  дубу. Зерно кукурудзи  надає бурбону трішки солодкуватий смак, що і є  головною  родзинкою і впізнаваністю  майже всіх бурбонів. Витриманий  в бочках 4 роки. Ціна  досить прийнятна. Взагалі американці до 70-х років минулого століття  робили ставку    на недорогий, але дуже якісний алкоголь доступний американському манюпасу. Тут чисто  бізнесовий підхід. На  одно  мільйонера який купить пляшку віскі на місяць за  1тис. доларів  знайдеться 100 тис. манюпасів які куплять  по пляшці бурбону на тиждень  за 20-40 баксів. Маючи калькулятор можна легко  прикинути дохід в обох випадках і переконатися  що американці вміють рахувати  гроші. Що правда в останні 30 років з’явилась стійка тенденція до збільшення випуску бурбонів преміум класу і вони вже складають конкуренцію самим знаменитим скотчам.
            Chivas Regal 12 y.o. Ікона стилю шотландського купажованого віскі, дванадцять років витримки, меншими не бувають. Справді строго королівський, без усяких надлишків, в рамках його високості скотч-аристократів . Аромат і смак ванільно- фруктовий. Хоча  ні витримка, ні ціна, ні бренд, ні смак  не справили на мене великого враження. Все строго аристократично і без випендронів, але і без родзинки. Такий собі  британський денді, з яким приємно іноді проводити  короткі цікаві  бесіди, але потоваришувати та часто  проводити  посиденьки, це вже за дуже.
            Bushmills Original. Потрійна дистиляція, шість років витримки в бочках з під  хересу та бурбону.  Витончений  аромат та багатий смак груші, яблука, прянощів. Спирти в ароматах майже відсутні. Має дуже подобатись шановним пані та панянкам, але треба бути обережним, все ж таки 40 градусів, а ми  тут  зібрались не  для того щоб впиватися.
            Ну і лідер по гвардії  бурбон Wild Turkey  101. Дика індичка -  це просто супер! Вісім  років витримки, насичений аромат, смак кураги та меду, ну і звісно надзвичайно приємна солодкавість,  яка притаманна тільки  бурбонам. Міцний(50,5%), бадьорий і одночасно легкий з дуже довгим післясмаком, для мужчин – те що треба. Основним секретом виробництва цього шедевру  є вирощені колонії спеціальних дріжджів. Ця таємниця передається в спадок і є захованою за сімома печатями.
Ось такі  різні та витончені «аристократи»  можуть навіювати не тільки  хороший настрій, а й ліричні  та філософські  роздуми. Як тут  не  згадати чудову поему Тараса "Сон" ,   написану після благодатного  впливу можливо якогось   з віскі. По тексту вірша Тарас про це сам натякає( кожний Хома може пересвідчитись прочитавши оригінал). А а ось і сам уривочок , це просто чистий Дзен:

Дивлюся, аж світає,
Край неба палає,
Соловейко в темнім гаї
Сонце зустрічає.
Тихесенько вітер віє,
Степи, лани мріють,
Меж ярами над ставами
Верби зеленіють.
Сади рясні похилились,
Тополі по волі
Стоять собі, мов сторожа,
Розмовляють з полем.
І все то те, вся країна,
Повита красою,
Зеленіє, вмивається
Дрібною росою,
Споконвіку вмивається,
Сонце зустрічає...
І нема тому почину,
І краю немає!

А  on the begining було майже ось так:
У всякого(віскі) своя доля
І свій шлях широкий .
 На цій філософській  думці і завершимо цю третю  частину опусу .

2 коментарі: