понеділок, 21 жовтня 2019 р.

Його високість – Віскі. Частина четверта – Ultima ratio regum, або ж важка артилерія.


Ultima ratio regum (останній доказ короля) – напис на французьких гарматах короля  Франції  Людовіка XIV.  Тобто, це останній  засіб для вирішення суперечки, якщо інші не  змогли  зарадити.  В нашому випадку це дещо з найкращого,  що є у його високоті віскі, можна сказати: важка артилерія. І коли попередні  дві групи передбачали  хоч якусь символічну масовку присутності манюпасів при вживанні цих напоїв, то третя  група потребує лише віскі та одного , ну або  двох прочан, які зможуть  застановитися, усвідомити і оцінити ці шедеври мистецтва.


Тут можна вибрати щось  з такого: бурбон Woodford Reserve Rey , шотландець Glenfarclas 12 Years Old,  шотландець  Talisker 10 Years Old - найпотужніша гармата з цього списку.
І якщо вже вони не переконають манюпаса, що віскі справжній аристократ і рівня коньяку, то на те немає ради.


Так отож, бурбон Woodford Reserve Rey,  міцність 45,2%,  шість років витримки, загальна кількість житніх спиртів до 53%. Смак та аромат дещо нагадують Wild Turkey  101, але більш витончені та гармонійні , з додатковими  нотками житнього солоду, гвоздики та дубу. Як ото кажуть: п’єш і пити хочеться.
           

Шотландець Glenfarclas 12 Years Old. Суперовський "хересний"  віскі. Його міцність 43%, дванадцять років витримки. Віскі витримують в бочках після  іспанського хересу Olorosso.  За 160 років існування Glenfarclas фірма  змінила у виробництві  лише одне – етикетки  на пляшках. Дуже гармонійний.  За ароматами  та смаками сушини   абрикос, черешні та чорносливу  з’являються  легенькі хересні, торф’яні та  трав’яні  відтінки. В першому наближенні він дуже нагадує коньяк фірми Тиса Карпати,  який , на великий жаль, має сильну спиртову складову в  ароматі, але смак коньяку  по фруктовим відтінкам  є значно цікавіші і потужніші . Отже ще один висновок: у виробництві коньяків. наші гуцули  пасуть  передніх. 


На британському острові Скай існує всього одна гуральня, але яку круту марку  віскі вона виробляє! Одже - шотландець Talisker 10 Years Old. Поціновувачами скотчу  визнано   Talisker як одну з трьох ікон односолодових  шотландських віскі, разом з «Islay» і «Glenlivet»..  Його міцність 45,8%, десять років витримки. Бомбезний аромат торфу та диму з першого разу дещо збентежує, але смак, який на початку здається продовженням аромату, за кілька миттєвостей вистрілює феєрверком  цитрусових, карамельок, гіркого шоколаду, сушених абрикос та груш, і ще безліч  ледь вловимих натяків. Післясмак дуже  довгий, можна хвилинами сидіти і розмірковувати  про сутність життя, або ж про об’єктивний ідеалізм Артура Шопенгауера, а післясмак скотчу хвилями напливатиме і нагадуатиме воднчас про минущість всього сущого і неперевершеність Talisker.
Із місцевих байок. На торфопідприємство приїхав айтішник впроваджувати  нові технології. Під час огляду території кілька разів настирно запитував:
-          Що це  за запах?.
-           Ну, торф.
-          Та ні, він дуже щось нагадує.
-          Віскі,  сер!
Айтішник від радості  аж підскочив.
-          Точно!!! Точно!!! Нам на відпочинку в Карпатах місцевий газда запропонував скуштувати Talisker. Так цей  аромат його нагадує один до одного.
І ше один висновок.Чудні діла Твої. Виявляється, що наші гуцули добре знаються не тільки на виробництві коньяку , але  і на продукції шотландських  гуралень, та ще й мають досить витончений смак.

1 коментар:

  1. Після прочитаного так і хочеться пригубити улюблений віскі і закурити сигару

    ВідповістиВидалити