Не завжди на хорошу каву вдасться попасти в своєму
місті чи поїхати до Львова або Ужгорода, а каву пити хочеться завжди . Можна
купити кавову машину для дому і бавитися та тішитися вишуканою кавою. В якості
найкращих, я рекомендував би кавові машини фірми Philips Saeco. Щоправда , ціни там не для середнього манюпаса, але . якщо вам не шкода біля
2 тис. грн., то можна вже щось вибрати. Тямущі люди рекомендують не
купляти кавову машину автомат, це ознака поганого тону або рагулізму. Має бути
звичайна рожкова кавоварка. Дуже класна бюджетна Philips Saeco Poemia, каву готує неперевершено панську та
ніжну, з густою пінкою, проста в користуванні і коштує всього 1,5 тис грн.
Але ніхто ще не відмінив старий, надійний пристрій
для кавового шаманства і містерії – джезву або ж, ще кажуть, турку. При
мінімальних затратах і хорошій вправності, кава буде не гіршою,
ніж готує Philips Saeco. Ну, можливо, якість пінки буде трошки скромнішою, зате міцність і чистота
смаку, при тих же затратах меленої кави на порцію, однозначно буде чемпіонською.
Як
приготувати каву таким девайсом? Тут можна не сміятись, хорошу каву готувати це
мистецтво. Рецептів є багато, я наведу
один з найбільш популярних. Найперше , що потрібно, це – хороші зерна кави. І
це не тільки сорт. Кавові зерна мають бути не залежаними, не віддавати пріло-пліснявою,
а пахнути кавою. Якщо все таки не поталанило і аромат зерен швидше нагадує
смажене соняшникове насіння , можна спробувати ще раз їх підсмажити. Для цього,
на розігріту пательню кидаємо зерна і
постійно помішуємо до стану коли зерна починають змінювати окрас. На кінчику
ножа кидаємо шматочок свіжого вершкового
масла, добре перемішуємо і викидаємо у широку
металеву посудину для швидкого
охолодження.
Потім потрібно каву змолоти. Змолоти
саме стільки, скільки вам потрібно для приготування кави на даний момент (
Мелена кава швидко вивітрюється і погано зберігається ). Для приготування двох
порцій міцної кави потрібно змолоти три
чайні ложки кавових зерен. В якості млинка треба використовувати тільки
призначені для цього пристрої, дія яких побудована по принципу жорна, на кшталт того, що вже демонструвався у попередніх частинах опусу:
Електричні подрібнювачі з ножами тут не підходять: частину кави збивають у пил,
що зовсім не потрібно, а частину в грубі шматки , що потім заважають пити каву. Так ото ж, налаштували кавомолку
на дрібний помел, вправно пограли
м’язами і закидаємо мелену каву у
джезву. Добавляємо дві з половиною порції води. Якість води теж має велике значення. Кип’ячена
або хлорована вода з крану не лізе ні в які ворота. Найкраща – джерельна , хоча підійде і
негазована мінеральна, не сильно мінералізована. Крайній прийнятний варіант –
фільтрована, відстояна з крану.
І , власне, саме приготування.
Ставимо джезву на плиту і пильно слідкуємо за поверхнею кавової гущі. При першій появі піни , знімаємо джезву
з плити і даємо відстоятись 1-2 хв. Повторюємо процедуру і дочекавшись появи трошки більшої кількості піни знову
даємо каві відстоятись. За третім разом піна може покрити більшу частину
поверхні, але кава не повинна закипіти повністю. Ставимо джезву на стіл , даємо
настоятись 1-2 хв., розливаємо в горнятка. І далі , як писав автор «Слова» (очевидно, теж був
великий поціновувач кави), - «Не лєпо лі, ни бяшить, братіє, начати…»
Духмяна кава..
ВідповістиВидалитиЧас спинився..
Чуттєвий вибух!
Аромат..
Що не кажіть,
А а кава в джезві, -
То вам не кавний автомат!
Дякую! Ну що сказати: талант, навіть з кавою, не проп'єш.
ВідповістиВидалитиalmast вражає влучністю слова, а Vit Bogun змушує в цю хвильку сьорбнути запашної кави .Гарного дня !!
ВідповістиВидалити